Činjenice o penisu

Top 10 činjenica koje možda niste znali o svom penisu

Iako su mnogi među nama muškarcima relativno upoznati sa svojim penisom i njegovim čarima, ima tu mnogo više nego što se golim okom vidi. U ovom članku ćemo pročešljati i diskutovati o 10 najzanimljivijih stvari vezanih za naše genitalije koje možda niste znali.

penis slika
Kako ga zovete?

Imate li možda nadimak za svoj penis?

Kako god da mu tepate, đoka, đole, tuki, piton, ubica, ne može se sakriti činjenica da je penis vrlo čudna stvar. Ali iza svih tih šala i pošalica, tu se krije, naravno, ključ opstanka naše vrste, ljudske vrste.

Kada posmatrate penis kroz prizmu evolucionarne adaptacije, ne možemo ništa reći osim kapa dole.

Bez trunke sumnje možemo da kažemo da je penis našeg oca obavio posao, kao i penis našeg dede, i njegovog oca, našeg pradede. I tako u nedogled, sve do trenutka kada je sve počelo, do kolevke civilizacije.

Penis je drevan, iskonski. Za slučaj da se pitate, najstariji penis koji nam je poznat je star čak 425 miliona godina, a u pitanju je fosilizovani ostatak koji pripada antropodu koji zovemo Colymbosathon ecplecticos, što bi u prevodu na nama razumljivi jezik značilo nešto u maniru “odličan plivač sa velikim penisom”.

Kada vam se penis sledeći put, ničim izazvan, aktivira, posmatrajte to iz drugog, evolucionalnog ugla, ugla opstanka ljudske vrste. Što se reprodukcije tiče, lažno uzbuđenje je bolje nego propuštena prilika.

Kako je autor Mokokoma Mokhonoana svojevremeno napisao, “Ni najbolji glumac sveta, nije toliko talentovan i umešan da sakrije erekciju.”. Ovim smo došli do prve činjenice o penisu za danas.

1. Vaša prva erekcija

Penisi se rađaju spremni. Veoma je česta pojava da se beba rodi takoreći sa erekcijom. Čak i pre rođenja, na ultrazvučnim pregledima se ponekad jasno može videti fetus sa potpuno formiranom erekcijom.

Kako studija iz 1991. godine ukazuje, fetalne erekcije se najčešće dešavaju u snu, tokom Rapid Eye Movement, odnosno REM faze sna. Tokom sna, REM faze su vrlo česte, te se i erekcije javljaju više puta na sat. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi zbog čega se ovo dešava, ali pretpostavke su da je to način na koji naše telo vrši proveru da li sve funkcioniše kako treba. Nešto kao skeniranje kompjutera.

2. Vaš penis je duplo duži nego što to mislite

Mnogi muškarci, koji su malo manje obdareni, mogu da nađu utehu u činjenici da su naši penisi zapravo mnogo duži nego što se to golim okom vidi. Zapravo, oko pola celokupne dužine penisa se nalazi unutar našeg tela.

unutranjost penis
Unutrašnji prikaz muških genitalija.

Možda ste pomislili, “Pa šta mi vredi kog đavola tamo sakriven.”, ali on mora biti povezan sa ostatkom telesne anatomije, te je najbolje po sve da tako i ostane.

Kao što možete videti na dijagramu ovde, masa ružičaste boje, odnosno erektilno tkivo penisa, koje se sastoji od uglavnom većeg dela imena corpus cavernosum i manjeg corpus spongiosum i proteže se duboko u karličnu regiju, formirajući neki oblik koji podseća na bumerang.

Ne savetujemo korišćenje gore pomenutih činjenica u svrhu muvanja riba.

3. Mit u vezi sa veličinom obuće tj. stopala

Hajde da zajedno jednom zauvek jednu zabludu konačno sahranimo. Prema studijama objavljenim u žurnalu BJU International, ne postoji nikakva veza između veličine stopala i dužine penisa.

Iako u nešto starijoj studiji, koja je objavljena davne 1993. godine, je proučavana korelacija između visine i dužine stopala sa dužinom penisa, ali nalazi bili slabi, te su autorizaključili da, “Visina i veličina stopala se ne mogu koristiti kao pouzdana procena penisne dužine.”

Takođe, International Journal of Impotence Research je objavio studiju koja se vodila u Iranu i koja je gledala neke druge korelacije. Oni su došli do zaključka da su dimenzije penisa u značajnoj korelaciji sa godinama starosti, visinom i dužinom kažiprsta, ali ne i veličinom stopala.

4. Jutarnja erekcija

Većina muškaraca iskusi od 3 do pet erekcija svako veče tokom sna, najčešće tokom REM faze, kao što nam je već poznato da se dešava još iz majčinog stomaka.

jutarnja erekcija
Jutarnja erekcija.

Jutarnja erekcija nije tako poetična kako zvuči.

Takođe se naziva i noćna penisna otečenost, i i dalje nam nije u potpunosti jasno zbog čega do toga dolazi. Jedna od teorija koja se često spominje je ta da česte erekcije tokom sna sprečavaju mokrenje u snu.

Zna se da puna bešika ume da stimuliše nerve u bliskom regionu onom koji je zadužen za erekcije. Ali pošto se i kod žena dešava nešto slično, noćno oticanje klitorisa, mokrenje u krevetu, odnosno prevencija mokrenja tokom sna verovatno nije kompletan odgovor na ovu misteriju.

Drugo potencijalno objašnjenje je da REM san ima veze sa gašenjem ćelija koje su zadužene za proizvodnju noradrenalina u locus coeruleusu, koji se nalazi u kičmenoj moždini. Ove ćelije se mahom nalaze u telu penisa, te njihovom inhibicijom, gube kontrolu nad penisom i dolazi do erekcije.

Koji god bio pravi razlog za noćne erekcije, one mogu biti koristan dijagnostički alat. Ako muškarac ima poteškoće u ostvarivanju erekcije u budnom stanju, a bez ikakvih problema ima noćne erekcije tokom sna, jasno je da se radi o psihološkom uzroku ED a ne fizičkom.

Međutim, ukoliko do erekcije ne dolazi ni noću, najverovatnije se radi o nekom fizičkom problemu.

5. Jedna poslednja erekcija

Dakle, ustanovili smo da se prve erekcije javljaju još u materici kod fetusa tokom sna, kao i kod odraslih u REM fazi, ali ono što je možda i najzanimljivije je da do erekcije dolazi i posmrtno, erekcija smrti. Naziva se još i anđeoska čežnja ili terminalna erekcija, i do nje dolazi u momentima nakon što nastupi smrt.

Najčešće se vidi kod muškaraca koji se odluče ili su osuđeni na smrt vešanjem, a nauka to tumači tako da je verovatno erekcija posledica pritiska koji omča stvara na cerebelum. Sa druge strane, ova pojava je primećena i kod ljudi kod kojih je smrt nastala usled prostrelne rane u glavu, oštećenja glavnih krvnih sudova i kod stradalih trovanjem.

6. Postoji mogućnost da polomite penis

Siguran sam da već verovatno znate, ne postoji ni jedna kost u penisu i to je poprilično uobičajena činjenica kod svih sisara. Međutim, uprkos tome, postoji mogućnost za prelom penisa. Do toga dolazi uglavnom tokom grubog seksa, iako je zabeleženo nekoliko slučajeva preloma penisa usled padanja iz kreveta sa erekcijom.

Penisne frakture, kako se nazivaju, su zapravo rupture u vlaknastom tkivu koje pokriva erektilno tkivo penisa (corpus cavernosum), koje je zapravo ono tkivo koje se erektuje i puni krvlju prilikom erekcije.

Momenat frakture je praćen zvukom pucanja ili cepanja, ekstremnim bolom, otokom i možda nekom iznenađujuće, nestankom erekcije.

Na svu sreći, ove frakture se ne dešavaju često, i ukoliko se dese i reaguje se brzo, posledice koje ostaju su nepostojeće i dolazi do potpunog oporavka i povratka svih funkcija penisa. Dakle, skrećemo pažnju, ukoliko vam se nešto silično desi, ne paničite, nikako nemojte biti stidljivi pa da se ne obratite lekaru za pomoć, već pravac kod lekara i rešite problem u najkraćem roku.

U studijama koje su pratile 42 slučaja penisne frakture, najopasnija poza, odnosno poza pri kojoj je muškarac dodatno ugrožen, je kad je žena odozgo.

7. Bez razmišljanja

Većina muškaraca ili nema ili ima vrlo malo kontrole na to kada će da ejakulira. Ovo je delom zato što ovaj proces ne kontroliše mozak. Signal da je vreme da se ejakulira dolazi iz kičmenog generatora ejakulacije. Ovaj region kičmene moždine ne kontrolišemo i on je zadužen za vitalne funkcije, disanje i sl.

Naravno, mozak ili nema ili ima malo uticaja na ove funkcije. Možete pokušati sa skretanjem misli na nešto neseksualno, ali sve je to slabodelujuće jer se najvećim delom pita primitivni, reptilski deo mozga i kičmena moždina.

8. PENIS i NJEGOV Ugao

Erekcija kod muškaraca može biti uperena bukvalno u bilo kom pravcu. Pravo, levo, desno, gore, dole, ne postoji pravi ili pogrešni smer.

ugao penisa slika
Ne postoji jedinstveni ugao.

Sledeći podaci su iz studije koja je merila erekcije i uglove penisa kod 1565 muškaraca, svojevoljnih ispitanika.

U brojevima koje ćemo navesti, ako je penis uperen direktno gore, to se onda meri kao 0 stepeni, ako je direktno uperen pravo i horizontalno to je 90 stepeni:

  • 0 – 30 stepeni — 4.9 % muškaraca
  • 30 – 60 stepeni — 29.6 % ispitanika
  • 60 – 85 stepeni — 30.9 % muškaraca
  • 85 – 95 stepeni — 9.9 % muškaraca
  • 95 – 120 stepeni — 19.8 % ispitanika
  • 120 – 180 stepeni — 4.9 % muškaraca

Dakle, ako vas nikada nije brinulo to što vam penis ide malu ukrivo, ne brinite, sve je to normalno. Dok smo na temi normalnog, veoma mali broj penisa je zapravo savršeno prav, uglavnom su krivi i to u svakom mogućem smeru. Svaka krivina do 30 stepeni se smatra za normalnu.

9. Rastko ili Domaćin

Studija koja je sprovedena na 274 muška ispitanika je demonstrirala da nema korelacije između opuštenog penisa i njegove veličine pod erekcijom. Neki startuju mali i opušteni pa prerastu u zveri (Rastko), dok neki imaju poprilično velik opušten penis (Domaćin), koji jedva da poraste koji cm pod erekcijom.

Neki penisi su jednostavno mali, nebitno da li su pod erekcijom ili ne, a neki su ogromni i opušteni i pod erekcijom. Ima svega.

Ovo sve nema nikakve relevance van sportske svlačionice, ali opet ne može da škodi i svako istraživanje je vredno, ma koliko besmisleno bilo.

10. Kornfleks sprečava masturbaciju

Ne, zapravo ne sprečava. Međutim, Dr. John Harvey Kellogg — čovek koji je osmislio ceo brend Kelloggs — se nadao da će to biti slučaj. On je izmislio ovu hranu i mnoge druge proizvode jer je mislio da će ovom, nazovi jednostavnom hranom, vratiti amerikance na pravi put i izbaviti ih iz kandži grešnog života i masturbacije.

Na svu sreću, danas, proizvođači hrane manje razmišljaju o tome kako da njihovi kupci manje masturbiraju a više na to kako da poboljšaju svoju ponudu. I za svaki slučaj, ukoliko ima neko zabludu, nećete oslepeti od masturbacije.

Ukoliko vam je ova lista zagolicala maštu, sledeći korak je možda bukiranje putovanja na Island i posete najvećem muzeju penisa na svetu Icelandic Phallological Museum. On je posvećen svemu što ima veze sa penisima bilo kog porekla, i osnovao ga je Sigurður Hjartarson nakon što je dobio bikov penis na poklon još kad je bio dete.

Prema Hjartarsonu, “Skupljanje penisa je isto kao i skupljanje bilo čega drugog. Nikada ne prestajete, nikada nemate sve, uvek naletite na nešto novo, bolje.”

ili ako želite da idete korak dalje, posetite Guolizhuang Restoran u Pekingu, Kini koji se specijalizuje za obroke od testisa i penisa raznih životinja. Na vama je da odaberete.

Summary
Penis - 10 neverovatnih činjenica koje niste znali - dizalica.rs
Article Name
Penis - 10 neverovatnih činjenica koje niste znali - dizalica.rs
Description
Penis otprilike 50 odsto ljudi. U ovom članku dajemo daljnje detalje o ovom čudno oblikovanom, ali reproduktivno vrlo vitalnom delu naše anatomije
Author