Erekcija tvrda kao kamen!

ČVRSTA Erekcija i Najbolji Načini Da Dođemo Do Nje

Tokom seksualne aktivnosti, nemogućnost da ostvari ili da zadrži erekcija se naziva erektilna disfunkcija.

erekcija slika

Mogućnost da ostvarimo čvrstu erekciju tokom seksualnog odnosa se smatra muževnim i da se ne lažemo, svi bismo voleli da nas drugi (kako žene, tako i muškarci) vi

de kao muževne, mačo muškarce, muškarčine.

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti različitim opcijama kojima možemo potpomoći boljitak naših erekcija i lečenje eventualne erektilne disfunkcije.

Erekcija – Razumevanje fiziologije

Telo penisa se sastoji od sunđerastog erektilnog tkiva koje drugačije nazivamo corpus cavernosum, koji je kompletno ispunjen nervima i krvnim sudovima i u potpunosti je pokriven kožom.

Funkcija corpus cavernosuma je vrlo jednostavna, da omogući postizanje erekcije penisa. Mišići oko erektilnog tkiva ili cavernosuma su tu da održavaju penis čvrstim i da se kontrakuju prilikom ejakulacije.

Sam fiziološki proces erekcije uključuje otpuštanje azot oksida (NO) u krvnim sudovima unutar corpus cavernosuma kao direktan rezultat seksualne stimulacije.

Azot oksid aktivira enzim koji se zove guanilat ciklaza koji rezultuje u povišenim nivoima cikličnog guanosin monofosfata (cGMP). On svojim delovanjem omogućava relaksaciju sitnih mišića krvnih sudova koji napajaju erektivno tkivo penisa (corpus cavernosum) krvlju. To dovodi do povećanja dotoka krvi  mušli polni organ i genitalnu regiju, a sa tim i do erekcije.kako radi penis

Uzroci erektilne disfunkcije

Brojna istraživanja su ukazala na nekolicinu razloga koji mogu imati uticaja na razvoj erektilne disfunkcije ili neadekvatnih erekcija. To su:

⦁ Vaskularna oboljenja: Do erekcija dolazi kada se krv nagomila i zaustavi u telu penisa. Vaskularna oboljenja (oboljenja krvnih sudova) mogu svojim delovanjem ograničiti količinu krvi koja protiče kroz genitalnu regiju i koja se zadržava u penisu. Oba stanja mogu dovesti do problema sa erekcijom. Vaskularna oboljenja su najčešći medicinski problem koji dovodi do impotencije.
Nervna oštećenja: Nervi moraju da rade besprekorno kako bi muškarac mogao da uspostavi i održi erekciju. Nervi se mogu oštetiti fizičkom traumom ili nekom bolešću poput dijabetesa, MS (multipla skleroze), problema sa prostatom, operacijom prostate ili povredama kičme i kičmene moždine.
Psihološki faktori: Psihološki problemi poput depresije, anksioznosti, krivice ili straha ponekad mogu dovesti do seksualnih problema. Sramota ili performativna anksioznost mogu problem učiniti mnogo većim nego što stvarno jeste.
Lekovi: Mnogi lekovi svojim neželjenim dejstvom mogu imati uticaja na seksualnu funkciju. Među njima su najčešće lekovi za pritisak, nitrati, lekovi za depresiju, srčane probleme i rak prostate.
Hormonski problemi: Abnormalni nivoi pojedinih hormona mogu negativno uticati na erekcije i seksualni nagon. Hormonski problemi, hormonski disbalans, poput niskih nivoa testosterona, umeju biti uzrok impotencije kod muškaraca.

Pojedinac sa erektilnom disfunkcijom ima ili problem ostvarivanja erekcije ili problem održavanja iste. Obično to ima negativne uticaje na njihov seksualni život.

Do erektilne disfunkcije može doći naglo ili postepeno. Neki muškarci ne mogu da očvrsnu, neki polako vremenom gube na čvrstoći, dok neki prevremeno ejakuliraju.

Kod pojedinih muškaraca, posebno onih koji erektilnu disfunkciju duguju psihofizičkim faktorima, problemi mogu biti jako nepredvidivi, ali se isto tako mogu popraviti ili pogoršati u bilo kom trenutku.

Opet, neki muškarci sa erektilnom disfunkcijom mogu nastaviti sa normalnim orgazmima i ejakulacijom bez potpune erekcije,

Opcije lečenja

 One uključuju:

  • Oralne lekove
  • Savetovanje, odnosno razgovor sa stručnim licem (psihologom)
  • Eksterne Vakum pumpe
  • Hormonsku terapiju
  • Penisne injekcije
  • Intra-ureteralne Supozitorije

U pojedinim slučajevima je moguće kombinovanje dva ili više metoda terapije u svrhu lečenja konkretnog problema.

Inhibitori Fosfodiesteraze

Najpopularnija klasa lekova koja se koristi za lečenje erektilne disfunkcije su inhibitori fosfodiesteraze. Neki od njih su:

Sildenafil (Kamagra)
Vardenafil (Valif)
Tadalafil (Tadalis)
⦁ Avanafil (Stendra /Spedra)

PDE 5 inhibitori, onemogućavaju degradaciju cGMPa od strane fosfodiesteraze tipa 5 (PDE 5), time dovodeći do povećanja protoka krvi do penisa tokom seksualne stimulacije.

– Kamagra Gel (Sildenafil)

kamagra gel slika

Sildenafil (aktivni sastojak) ili Kamagra (ime leka) bili su inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE 5) koji su odobreni za lečenje erektilne disfunkcije. Doza je od 50 do 100 mg, unosi se oralno, nekih 30 do 60 minuta pre seksualne aktivnosti. Maksimalna doza je 100 mg za 24 sata i nije namenjena svakodnevnoj upotrebi.

– Valif (Vardenafil)

valif 20 mg erekcija

Brend Valif je filmom obložena tableta. Doza je od 10 do 20 mg oralno, na 45 do 90 minuta pre seksualne aktivnosti.

Maksimalna doza je 20 mg za 24 sata i nije namenjena svakodnevnoj upotrebi.

Brend Staksin je tableta za oralnu dezintegraciju (formula koja čini da se tableta brzo rastvara u ustima). Doza je svega 10 mg koji se brzo rastvori na jeziku, nekih 45 do 90 minuta pre seksualne aktivnosti.

Maksimalna doza je 10 mg za 24 sata i opet, ni ova tableta kao ni prethodne, nije namenjena svakodnevnoj upotrebi.

Tadalis (Tadalafil)

tadalis erekcija

Tadalafil je inhibitor fosfodiesteraze tipa 5 (PDE 5) dugog delovanja. Uobičajena doza je od 2,5 do 5 mg dnevno uzimano kao svakodnevna, redovna terapija jednom dnevno, a doziranje po potrebi se vrši u dozama od 10 do 20 mg, oralno 60 minuta pre seksualne aktivnosti, s najviše 20 mg leka svakih 36 do 48 sati.

– Avanafil (Stendra /Spedra)

Stendra (Avanafil) se smatra za lek sa najbržim (brzim) dejstvom među inhibitorima fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5). Doza je od 50 do 200 mg, unosi se oralnim putem, oko 30 minuta pre seksualne aktivnosti.

Maksimalna doza je 200 mg za 24 sata. Spedra je još jedan brend sa istim preporukama za doziranje koje se uzimaju oko 15 do 30 minuta pre seksualne aktivnosti.

Vakum pumpe

Vakum pumpe se koriste godinama unazad i specijalno su dizajnirane za pomoć u ostvarivanju erekcije.

Veoma su bezbedne i relativno jeftine.

Ovi vakum uređaji deluju tako što ručno kreiranim vakumom teramo krv da se slije u penis i tako dovede do erekcije.

Ovi uređaji se sastoje od plastičnog cilindra u koji se gurne penis, zateznog prstena različite veličine i male ručne pumpe. Pumpajući ručnu pumpu, vazduh se isisava iz cilindra, stvarajući privremeni vakum. Zbog delovanja vakuma, krv se sjuri u penis i ostvaruje se erekcija. Zatim se stavlja prsten na bazu penisa, kako bi se krv zarobila  i to je to. Relativno jednostavno ostvarena erekcija.

Vakum pumpe su prisutne dugo, i testirane bezbroj puta. Istraživanja kažu da su delotvorne u oko 60 posto slučajeva, ali pitanje je koji broj pacijenata je spreman na sastavljanje i rastavljanje opreme, pumpanje… malo se gubi na spontanosti.

A i pitanje je koliko će partner imati razumevanja?

Terapija injekcijama

Alprostadil, sintetički prostaglandin E1 analog (PGE1) je jedan od najčešće korišćenih lekova koji se ubrizgavaju u penis za lečenje erektilne disfunkcije.

Samo ubrizgavanje Alprostadila bilo je od ogromne koristi za ogroman broj pacijenata, jer predstavljaju najefikasniji način postizanja erekcije kod velikog broja muškaraca koji inače ne bi mogli da postignu adekvatno krute erekcije.

Jedan od glavnih problema kod primene ovih inekcija je bol od lekova (ne od samog uboda inekcije), priapizam (uporna ili abnormalno produžena erekcija ili krivljenje penisa) i ožiljci na mestu ubrizgavanja.

I ovde se postavlja veliko pitanje, koliko nas je zaista spremno za injekciju koju sami sebi treba da ubrizgamo direktmo u meso penisa?

Intrauretralna terapija (medikamentozni uretralni sistem za erekcije, MUSE)

Alprostadil, analog prostaglandina E1 (PGE1), formulisan je u mali supozitorij koji se može ubaciti u uretru.

Studije pokazuju da ovaj lek može biti efikasan kod muškaraca sa vaskularnom bolešću, dijabetesom i posle operacije prostate.

Ovo je korisna alternativa za muškarce koji ne žele da koriste samo-injekcije ili za muškarce kod kojih oralni lekovi nisu dali adekvatno rešenje.

Glavno pitanje u ovom slučaju je, koliko nas je spremno da upumpava pelete (supozitorije) u penis?

Testosteron

Određenim testovima i ispitivanjem krvi može se utvrditi da muškarci sa niskim seksualnim nagonom i erektilnom disfunkcijom često imaju nizak nivo testosterona.

Zamena hormona može biti od koristi sama po sebi ili kao komplementarna terapija koja se koristi u kombinaciji sa drugim tretmanima.

Libido i opšti osećaj blagostanja će se verovatno poboljšati kada se vrate serumski nivoi testosterona u normalu.

Zamenski testosteron dostupan je u obliku tableta, inekcija, flastera i gela koji se utrljava u kožu. Muškarci sa niskom seksualnom željom i ED mogu imati nizak nivo testosterona (muškog hormona).

Suplementacija hormona ponekad može biti od koristi, posebno ako se koristi u kombinaciji sa drugim terapijama.

Samo dodavanje testosterona nije naročito efikasno.

Napomena

Iako Sildenafil (Kamagra), Vardenafil (Valif), Tadalafil (Tadalis) i Avanafil (Stendra / Spedra) deluju inhibiranjem PDE5, farmakološka razlika tadalafila je njegov duži period poluraspada (oko 17.50 sati) – u poređenju sa Viagrom (od 4 do 5 sati) i Levitra (od 4 do 5 sati) itd.,

Što rezultira dužim trajanjem aktivnog delovanja leka. Tadalafil se još naziva i „Vikend tableta“.

Neželjeni efekti i reakcije

Uopšteno, pojava neželjenih reakcija leka kod upotrebe inhibitora (PDE 5) izgleda da je najverovatnije povezana sa dozom.

Glavobolja je veoma česta pojava kod više od 10% pacijenata.

Ostale uobičajene neželjene reakcije uključuju vrtoglavicu, crvenilo, dispepsiju, nazalno začepljenje ili rinitis.

Oni su kontraindikovani kod korisnika koji uzimaju lekove na bazi nitrata, a to su nitroglicerin, izosorbid dinitrat, izosorbid mononitrat i amil nitrat. Organski nitrati povećavaju cikličnu proizvodnju GMP-a, dok PDE 5 inhibitori smanjuju njihov ciklični raspad GMP-a.

Zbog toga dolazi do sinergističkog (neto, sveukupnog) pada krvnog pritiska kada se inhibitori PDE 5 daju u kombinaciji sa organskim nitratima, što rezultira hipotenzijom kod nekih pacijenata.

Takođe su kontraindikovani kod muškaraca kod kojih seksualni odnos nije primeren zbog kardiovaskularnih faktora rizika.

Za zaključak bi se moglo reći da su inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE 5) najčešće korišćeni i najefikasniji lekovi u lečenju erektilne disfunkcije. Oni su pravi izbor za „Bolje erekcije“

Summary
Article Name
Erekcija tvrda kao kamen - Kako doći do nje?
Description
Erekcija (klinički: erekcija penisa) je fiziološka pojava u kojoj penis postaje čvrst, ukočen i uvećan. Erekcija penisa rezultat je složene interakcije psiholoških, neuronskih, vaskularnih i endokrinih faktora.
Author