Neželjena erekcija

Kako da se rešimo neželjenih erekcija?

 • Pregled
 • Sedam načina kojima možemo zaustaviti erekciju
 • Kako razgovarati sa decom o erekcijama?
 • Kada je vreme za posetu lekaru?
 • Zaključak

Erekcije su produkt zdrave telesne funkcije koja se javlja kod muškaraca koji se uzbude, bilo da je u pitanju seksualni čin ili masturbacija. Ponekad se međutim, erekcije dese kad im za to nije ni mesto ni vreme. To je neželjena erekcija.

Najjednostavniji i najočigledniji način da zaustavimo erekciju je da ejakuliramo. To nije uvek moguće niti prikladno, te je bitno da znamo na koje sve načine možemo da se izborimo sa tim problemom.

Kako erekcije počinju da se javljaju rano u životu muškog deteta, ovaj članak može pomoći i roditeljima koji imaju nelagodu u razgovoru sa svojom decom o erekcijama.

Neželjena erekcija – Pregled

nezeljena erekcija slika
Uobičajeno je da odrasli muškarci erekciju dožive više puta dnevno.

Uobičajeno je da muškarac iskusi nekoliko erekcija na dan.

Erekcije se javljaju jako rano, još dok smo deca. One su zdrava telesna funkcija koja se kod većine muškaraca odvija nekoliko puta u toku dana. Studija iz 2013 godine je ustanovila da je prosečna dužina penisa tokom erekcija 5.6 inča odnosno oko 14 cm.

Kod odraslih, erekcije se uglavnom dešavaju kada je muškarac seksualno uzbuđen, mada ne samo tada. Razni tipovi erekcija uključuju:

 • Refleksogenu: Erekcije koje nastaju prilikom dodira.
 • Psihogenu: Erekcije koje nastaju prilikom seksualnih fantazija ili misli.
 • Noćnu: Erekcije koje se javljaju dok muškarac spava. U proseku, kod zdravog muškarca, one se javljaju oko 5 puta u toku noći i traju u proseku oko 30 minuta.

Testosteron igra značajnu ulogu kod erekcije. Kod erekcije, odredjena količina krvi putuje do muškog polnog organa. Ta akcija, u kombinaciji sa hormonima, mišićima, nervima, čini da se penis ukruti.

Erekcije čine seksualni odnos mogućim, ali samim tim što smo ostvarili erekciju ne znači da je muškarac spreman za masturbaciju ili seksualni odnos.

Nasumične, ničim izazvane erekcije često utiču na muškarce. Uobičajeno nisu znak nekog zdravstvenog problema, ali često mogu biti neprijatne i dovesti do nezgodnih situacija.

Neželjena erekcija – Sedam načina kojima je možemo zaustaviti

Ostvarivanje orgazma i ejakulacija će gotovo sigurno rešiti problem erekcije, ali često je ovo nedostupno i neprikladno u određenom trenutku.

Sledeća lista može biti od pomoći muškarcima koji ne znaju kako da se reše iznenadnih erekcija:

1. Mirno čekanje

Najprostije rešenje kojim se staje na kraj neželjenoj erekciji je da sačekate da sama od sebe prođe. Sledeći faktori mogu tome pomoći:

 • sedite
 • dišite polako
 • ostanite smireni

Da biste smanjili neprijatnost, pokrijte erekciju jaknom, majicom ili laptopom, šta god vam je pri ruci. Važno je da upamtite da je erekcija uglavnom vama u prvom planu, a da je većina vaše okoline uopšte ne primećuje, te da nema potrebe da se uzbuđujete i stvarate sebi anksioznost.

2. Meditacija

meditacija slika
Meditacija i mirno čekanje mogu pomoći da se rešite neželjene erekcije.

Ona i odredjeno čekanje mogu pomoći kod rešavanja i otklanjanja neželjene erekcije.

Takodje ona je od pomoći kada se neželjena erekcija zaustavi i da se skrenu misli sa onoga što vas uzbuđuje na nešto prikladnije. Da biste probali meditaciju učinite sledeće:

 • udišite vazduh duboko i polako
 • pokušajte da ponavljate frazu ili reč iznova i oznova kako bi fokusirali um
 • prepoznajte misli koje vam odvraćaju pažnju, identifikujte ih i sklonite ih iz uma fokusirajući se na svoj sopstveni dah

Meditacija zaista pomaže opuštanju tela. U početku, pojedinim osobama možda padne teško, ali postoje razni časovi i aplikacije, te se uz malo truda sve može savladati.

Pre oslanjanja na meditaciju da vam otkloni neželjenu eekciju, bilo bi dobro da je svakodnevno upražnjavate i imate već određeno iskustvo u praksi.

3. Odvraćanje pažnje

Distrakcija uma nekim nebitnim mislima je odličan način otklanjanja neželjene erekcije. Sledeći koraci mogu pomoći u tome:

 • izbegavajte seksualne i uzbuđujuće misli
 • fokusirajte se na rešavanje nekog matematičkog problema
 • prisetite se neke pesme ili govora
 • rešavajte neku zagonetku

4. Repozicionirajte se

Promena položaja tela pomaže, sedeći u stajaći ili obrnuto. Samom promenom položaja, pomera se odeća, te se smanjuje i dodir odeće na penis i fizička eventualna stimulacija.

Promena položaja može dobro doći i ako imamo potrebu da prikrijemo erekciju u javnosti ili nekoj neprijatnoj situaciji.

5. Hladna voda i tuširanje

Hladne kupke su  lek za otklanjanje erekcija od vajkada. Iako deluje kod većine muškaraca, često nije baš praktično.

6. Spremite sebi toplu kupku

Iako se pojedini muškarci tuširaju hladnom vodom, nekima topla kupka pomaže u otklanjanju erekcije.

Topla voda opušta telo, mišiće i nervni sistem, te može pomoći i u smanjenju uzbuđenosti. Takođe može i ubrzati uriniranje, što može pomoći u otklanjanju erekcije.

7. Lagana vežba

Nekim muškarcima lagana vežba pomaže u otklanjanju erekcije. Džogiranje ili vožnja bicikla su jednostavne vežbe koje bi mogli da probate.

Kako razgovarati sa decom o erekcijama?

Ako osoba ima decu, veoma je važno da otvoreno sa njim razgovara o svemu, pa i o erekcijama.

Erekcije su savršeno normalne za mlade dečake, ali mnogi to ne znaju dok im roditelji to ne objasne.

Razumevanje telesnih funkcija i njihovog rada će pomoći deci da se bolje razviju, kako psihički tako i fizički.

Dečaci dobijaju erekcije veoma rano, te je od izuzetnog značaja da im jednostavno objasnimo o čemu se tu radi. Na taj način će se i oni osloboditi i otvoriti, te postavljati pitanja ako im nešto nije jasno.

Normalno je da deca žele da istraže svoje telo i svoju seksualnost, ali je veoma važno da im se skrene pažnja na to šta se sme, a šta ne, kao i koje je ponašanje prikladno, a koje ne. Pomozite deci da nauče kako da se reše neželjenih erekcija u javnosti, kako bi izbegli neprijatnosti.

Deca i adolescenti mogu najbolje primeniti tehniku odvraćanja pažnje brojanjem ili recitacijom neke pesme i na taj način skrenuti pažnju sa neprijatne erekcije.

Kada je vreme za posetu lekaru?

doktor slika
Osoba koja doživi erekciju koja traje više od 4 sata trebala bi odmah da razgovarati sa medicinskim stručnjakom ..

Osoba koja ima erekciju prisutnu duže od 4 sata bi trebalo momentalno da se javi svom lekaru ili hitnoj službi.  u nekim situacijama se zahteva hospitalizacija i lečenje.

Ako je muškarac pod erekcijom bez prestanka i koja može da traje duže od 4 časa, trebalo bi da se odmah obrati svom lekaru jer može doći do razvoja stanja koje se naziva prijapizam.

Prijapizam može dovesti do oštećenja tkiva penisa. Ono može dalje uzrokovati erektilnu disfunkciju ukoliko prođe bez lečenja. Bolne erekcije su jedan od simptoma ovog stanja.

Lečenje prijapizma se vrši uzimanjem lekova kao i drenažom krvi direktno iz penisa.

Ostvarivanje vrhunca – epididimalna hipertenzija. U narodu je ovo stanje poznato kao “plava muda.”

Epididimalna hipertenzija nije ozbiljna bolest i orgazam nije nužan svaki put kada muškarac ostvari erekciju.

Zaključak

Potpuno je normalno da muškarac ima nekoliko erekcija svaki dan. Neke od njih mogu biti neželjene i ničim izazvane.

Da biste se rešili neželjene erekcije, muškarac može da pokuša sa čekanjem, odvraćanjem pažnje, meditacijom, promenom položaja tela ili tuširanjem hladnom vodom.

Erekcija koja traje više časova može dovesti do prijapizma. Ako vam se ovo desi, momentalno se obratite vašem lekaru ili hitnoj službi.

Svaki muškarac bi trebalo da se konsultuje sa svojim lekarom onog momenta kad primeti bilo kakve promene u erektilnoj funkciji.

Reference:

Summary
Neželjena erekcija - Kako je sprečiti: 7 načina - dizalica.rs
Article Name
Neželjena erekcija - Kako je sprečiti: 7 načina - dizalica.rs
Description
Imati nekoliko erekcija na dan je zdravo, ali postoje neke situacije u kojima muškarac ne želi da mu ponos bude uspravan. U ovom članku možete saznati sve o ovoj temi.
Author