Pivo i potencija

Pivo i potencija – da li alkohol ima uticaja na erekciju?

Prekomerna pijenje alkohola može imati negativne efekte na mušku seksualnu moć.

Ona može odložiti ili pak potpuno eliminisati razvoj erekcije. Takođe, poznato je da nepovoljno se može odraziti po libido kao i mentalno zdravlje muškarca.

Previše piva čini muškarce podložnije stresu, raznim tipovima straha i stanjima depresije, koji svakako ne idu rame uz rame sa aktivnim seksualnim životom.

Pivo i potencija nikako nisu saveznici muškoj vitalnoj snazi.

pivo i erekcija slika

Procena kojom se raspolaže, navodi da oko 85 posto ljudi sa zavisnošću o alkohol pati i na seksualnom polju. Kod nekih, ti problemi se manifestuju kroz impotenciju (kod približno 50 posto alkoholičara), kod drugih to je kroz loš libido ili nedostatak ejakulacije posle alkoholisanja.

Česta upotreba žestokih alkoholnih pića ostavlja devastaciju za sobom u telu domaćina.

Dovodi do brojnih promena u hormonima i vaskularnom sistemu, fluktuacijama nivoa šećera i insulina u krvi, kao i do testikularne atrofije i lezija na jetri.

Takođe utiče i na kvalitet seksualnih i reproduktivnih performansi. Osobe koje redovno konzumiraju alkohol moraju biti svesne da pre ili kasnije, dovode sebe u rizik od razvoja erektilne disfunkcije (ED).

Šta više, problem možda nastaje pod dejstvom alkohola, ali ubrzo prerasta u stanje koje je prisutno i kada ste trezni kao čep.

PIVO I POTENCIJA – kako sve to funkcioniše?

Istraživanjem sprovedenim na institutu univerziteta u Washingtonu dokazano je da je vreme potrebno za ostvarivanje erekcije daleko veće kod pijanih pojedinaca nego kod treznih.

Do toga dolazi zbog proste činjenice da je alkohol inhibitor reakcija na spoljašnje stimulacije koje su neophodne kako bi se pokrenuli mehanizmi erekcije (ponekad je potrebna dosta jača i agresivnija stimulacija).

Šta više, alkohol nepovoljno utiče i na krvotok i remeti krvni pritisak potreban za ostvarivanje i održavanje zdrave erekcije. Uz to, remeti i rasuđivanje, misli i smanjuje želju za seksom.

Efekti alkohola na potenciju – alkoholom vezana impotencija

Erektilna disfunkcija nakon alkohola često proizilazi iz oboljenja jetre, kao što je ciroza jetre, alkoholna steatoza jetre, alkoholom izazvani hepatitis kao i oboljenja pankreasa.

Sve ove bolesti se mogu manifestovati kroz ED, dok kod alkoholne zavisnosti – alkoholnom impotencijom.

Ovo je uzrokovano činjenicom da jetra čini bitan faktor u metabolizmu hormona koji su zaslužni za, između ostalog, i seksualni nagon i potenciju, najviše testosteron.

U slučaju disfunkcije jetre, nivo testosterona u krvi opadaju, što dalje dovodi do impotencije i smanjenja apetita i želje za seksom.

Erektilna disfunkcija posle alkohola – poremećaji sistema cirkulacije

Etanol u alkoholnim pićima ima enorman uticaj na kvalitet i trajanje erekcije zato što svojim delovanjem širi krvne sudove i time, smanjuje protok krvi do tela penisa.

A svi znamo da kada je protok krvi manji i sporiji, sposobnost tela da erektuje penis, čak i pri ekstremnom uzbuđenju je višestruko smanjena.

Ozbiljni alkoholičari mogu razviti i arterijsku hipertenziju, jednu od glavnih oboljenja koja prate ED.

Vredi napomenuti da, međutim, mala količina alkohola može i pomoći u problemima sa erekcijom, jer mala doza širi sitne krvne sudove, na taj način omogućavajući bolji protok kroz njih i smanjujući diastolički pritisak.

Bez erekcije posle pića – krah nervnog sistema

Ukoliko dođe do poremećaja komunikacije nervnog sistema i muških reproduktivnih aparata, nema ni govora o ostvarivanju bilo kakve erekcije.

Takve opasne promene na nervnom sistemu, poput oštećenja nervnog tkiva, mogu nastati zloupotrebom alkohola u visokim dozama.

Neuropatija, koja nastaje često dugotrajnom upotrebom alkohola, čini nemogućim da signal koji šalje hipofiza dođe do krajnjeg odredišta, tj. reproduktivnih organa.

Zapamtite da alkohol može direktno oštetiti i krvne sudove samog penisa.

Pivo i potencija – mentalni faktori

Preterivanje u piću otežava seksualne susrete i vodi do poremećaja u ponašanju, ponekad i trajnih promena u ličnosti. Pored agresije, alkohol može izazvati i anksioznost.

Alkoholičar može:

 • da ima probleme sa koncentracijom
 • da ima probleme sa procenjivanjem situacija racionalno
 • da prestane da brine o svom izgledu
 • da zanemari svoje veze i time izazove brojne konflikte.

Da nije tome kraj, poznato je da i zloupotreba alkohola može biti praćena i depresijom, niskim samopouzdanjem i generalnim slabim interesom za druženje i seks. Dodatno, alkohol je češće direktno u vezi sa faktorima koji doprinose razvoju erektilne disfunkcije, kao što je pušenje, gojaznost, zloupotreba lekova i droga.

Alkoholna impotencija – lečenje i terapija

Oko 70 posto teških alkoholičara se procenjuje da je u riziku od alkoholne impotencije, dok oko pola zavisnika pati od same bolesti.

Prvi korak ka lečenju jeste, logično, priznavanje samom sebi da imamo problem i stupanje u totalnu apstinenciju.

Erektilna disfunkcija se i kod ovih pacijenata može lečiti uobičajenim metodama kao i kod drugih pacijenata. Lekari bi onda prepisali lekove koji čiste protok krvi do penisa.

To su lekovi inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 poput:

Efektivnost ovih inhibitora je veoma visoka i očekivani rezultati se mogu primetiti već nakon 30 minuta of trenutka uzimanja tablete (u nekim primerima, efekti se mogu osetiti i do 36 sati kasnije) Upamtite, da ipak alkohol inhibira i otežava rad ovih lekova.

Pivo i potencija

Iako male doze ovih takozvanih slabijih alkoholnih pića mogu delovati pozitivno na seksualni život jer deluju kao socijalni lubrikant, povećavaju libido i dižu samopouzdanje, vrlo lako mogu da se pretvore u zamku.

Zašto?

Ispostavilo se da je česta upotreba piva izuzetno negativna po mušku potenciju. Fitoestrogeni (sa sličnim uticajima kao ženski hormon po imenu estrogen) koji se nalaze u hmelju mogu negativno uticati na muškarce kroz:

 • smanjenje proizvodnje testosterona
 • gubitak mišićne mase i povećanje masti u regiji zadnjice i stomaka
 • gubitak kose
 • celulit
 • ginekomastiju

Ove promene imaju teške posledice po samopouzdanje i mogu otežati seksualni život pivopija.

Negativni uticaji upotrebe piva na muško telo i potenciju

Uticaj piva na potenciju je ozbiljan problem, jer je porast upotrebe piva beležen iz godine u godinu, baš kao i problemi sa potencijom.

Prisutan je veom interesantan ugao gledanja na potošnju piva. U malim količinama i u početnoj fazi, konzumacija je savršeno bezbedna, čak i preporučena. Međutim, veoma zanimljive stvari se javljaju kasnije. Svi lekari i nutricionisti kažu da je moderno pivo dobijeno iz pivskog praška, dakle hemije. Stoga, nije u pitanju prirodan proizvod pa je i njegova upotreba pod znakom pitanja.

Uticaji Piva na Muški Organizam

Među mnogobrojnim vrstama alkoholnih pića, pivo ima daleko najgori uticaj na proizvodnju i broj seksualnih hormona u organizmu zdrave muške jedinke.

Dobro je poznato da muški organizam proizvodi muški hormon testosteron. Zahvaljujući njemu, muškarci se razlikuju od žena u sledećim aspektima:

 • Telesnoj građi
 • Većoj mišićnoj masi i snazi
 • Muškim distribucijama dlaka (lice, grudi, leđa, noge i sl.)
 • Narav
 • Kvalitet i dubina glasa.

Redovno ispijanje piva u visokim količinama je opasno jer stimuliše telo da proizvodi estrogen (ženski hormon), koji vrši inhibiciju proizvodnje testosterona. Kao rezultat, muško telo prolazi kroz sledeće reakcije:

 • masti se gomilaju u predelu abdomena, butina i gluteusa
 • dolazi do smanjenja mišićne mase
 • grudi počinju da rastu. Figura počinje da poprima ženske oblike
 • smanjuje se dlakavost, opada kosa
 • razdražljivost i povećano uzbuđenje

U mozgu, dolazi do promena u centru koji reguliše glad, te apetit raste i osoba unosi više hrane nego što joj je potrebno. Često prejedanje dovodi do gojaznosti i povećanja rizika od razvoja dijabetesa.

Promene na organima i sistemima uzrokovane Pivom

Već smo rekli da je pivo dobro, ali prekomerna količina ima brojne negativne uticaje na muški organizam. Najozbiljnije konsekvence su:

 • Moždani poremećaji, poremećaji misli, memorije i sl.
 • Distenzije krvnih sudova koje uzrokuju hipertenziju i promovišu razvoj varikoznih vena
 • Deterioracija srčanog mišića i rada. Nagla apsorbcija piva u krvotok stimuliše ubrzano punjenje vena i arterija i uvećanje samog srca, što može uzrokovati aritmije, ishemijska oboljenja pa čak i srčani udar
 • Smrt moždanih ćelija koje mogu umanjiti metalne sposobnosti i memorijske kapacitete
 • Stepen izolacije pankreatskih enzima se smanjuje a povećava se razvoj pankreatitisa
 • Pod uticajem visokih količina piva, dolazi do pražnjenja zaliha magnezijuma iz organizma i iz kostiju, pa dolazi do zapaljenskih procesa i zadržavanja tečnosti u organizmu i udovima.
 • Žlezde koje proizvode želudačne sokove, slabe i atrofiraju, što izaziva loše varenje. Hronične muke sa varenjem mogu izazvati rak želuca.
 • Svakodnevna upotreba piva može u oko 50 posto slučajeva dovesti do hepatitisa ili ciroze jetre.

Pivo i potencija – Zaključak

Često i preterano konzumiranje piva ima neželjene efekte i na mušku potenciju. Ovo piće, posebno u crnoj varijanti, sadrži velike količine fitoestrogena, koji su biljni analog ženskom seksualnom hormonu. Kada se akumulira u telu, fitoestrogeni ometaju proizvodnju testosterona što dovodi do:

 • Smanjenja libida
 • Smanjenja erekcija i u intenzitetu i u frekvenciji
 • Razvoja erektilne disfunkcije. Često, ED je samo simptom razvoja određenih srčanih problema
 • Nevoljnosti za seksualnim činom
 • Gubitak jutarnjih erekcija. Ovaj fenomen je tipičan za starije osobe, ali kod mladih i osoba srednjih godina ne sme da izostane.
 • Gubitak svakodnevnih jutarnjih erekcija. Jutarnje erekcije nisu znak da muškarac hoće seks, već da je izvršena sistemska provera i da je sve u redu sa reproduktivnim sistemom.

Zloupotreba piva i zdrava erekcija su gotovo uzajamo isključujuće stvari i ne mogu da stoje u istoj rečenici. Uz to, navikavanje na pivo od malih nogu, odličan je preduslov za razvoj impotencije rano u životu.

Summary
Kako pivo može uticati na erekciju kod muškaraca
Article Name
Kako pivo može uticati na erekciju kod muškaraca
Description
Pivo je depresivan sastojak i njegova jaka upotreba može prigušiti raspoloženje, smanjiti seksualnu želju i muškarcu otežati postizanje erekcije. Mnogi muškarci tvrde da seks traje duže kada su piju pivo; međutim, to je verovatno zbog desenzibilizirajućeg delovanja alkohola na telo.
Author