Polne bolesti

Polne bolesti – Šta sve treba da znamo o njima?

U ovom članku ćemo se osvrnuti na neke najučestalije polne bolesti, načine njihove prevencije i koje je to pravo vreme kada treba da potražimo stručnu pomoć.

 • Hlamidija
 • Stidne vaši
 • Genitalni herpes
 • Hepatitis B
 • Vaginalna trihomonijaza
 • HIV
 • Ljudski papiloma virus
 • Virusne bradavice
 • Šuga
 • Sifilis
 • Gonoreja
 • Meki čir
 • Kada posetiti lekara
 • Lečenje i saveti
 • Prevencija

Polne bolesti izgled (VIDEO)

Polne bolesti se obično prenose putem seksualnog kontakta između dve osobe. Većina ovih oboljenja se često sreću i vrlo efektivni tretmani za njihovo lečenje postoje, posebno u ranijim stadijumima infekcije.

Neke od njih su benigne, ali neke mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ukoliko prođu bez lečenja.

HIV ima i neke druge metode transmisije. Primera radi, ova infekcija se može preneti korišćenjem nesterilisanih igala za administraciju lekova ili droge uz uobičajeni već seksualni kontakt, koji je za sve zajednički.

Polne bolesti mogu pogoditi svakoga, bez obzira na individualu seksualnu orijentaciju ili higijenske standarde. Mnoge od njih se mogu preneti i kroz seksualnu aktivnost nepenetrativnog tipa.

Hlamidija

Hlamidija je polna bolest koja nastaje kao rezultat infekcije sa Chlamydia trachomatis. To je vrlo uobičajena infekcija koja se širi kroz analno, vaginalno i oralno seksualno iskustvo. Takođe ga i dete može kontrakovati prilikom porođaja.

hlamidija slika

Hlamidija obično ne odaje nikakve simptome, ali može rezultovati neplodnošću i nekim drugim komplikacijama ako osoba dugo prođe bez lečenja. Ako se uoči na vreme, veoma lako se leči.

Ukoliko i dođe do nekih simptoma, to su obično neke promene u vaginalnim pražnjenjima, iscedku ili osećaj peckanja ili bola prilikom mokrenja.

Hlamidija uz sve ovo može i uticati na rektum, ukoliko je došlo do analnog seksa ili se to prenese sa nekog drugod dela tela. Ovo može dovesti do:

 • Bola u rektumu
 • Krvarenja rektua
 • Rektalnih iscedaka

Kod onih koji razviju vidljive simptome, to se obično događa oko 7 do 21 dan nakon inicijalnog izlaganja infekciji.

Stidne vaši

Vaši ili stidne vaši, obično se kače za dlaku genitalne, stidne regije. Ponekad, međutim, nije strano i da se kače i za dlaku pazuha, brkova, brade, obrva, trepavica i sl. Veoma su male, gotovo nevidljive, ali osoba će lako primetiti svrab koji je nusproizvod njihove infestacije.

stidne vasi slika

Prvi stadijum njihovog životnog ciklusa jeste pojava jajašaca. Ovaj period traje oko nedelju dana (od 6 do 10). Nakon što se jaja izlegu, vaši izgledaju kao male, sićušne krabe ili račići. Potrebna im je krv kako bi preživeli i njihov životni vek je to negde oko dve do tri nedelje. Poslednjih par dana svog života, ženka snese i položi jaja i na taj način se ciklus infestacije nastavlja.

Stidne vaši se prenose prilikom bliskog fizičkog kontakta, uključujući i seksualni kontakt. Takođe, nije strana metoda prenošenja i deljenjem zajedničkih peškira i posteljina. Međutim, dobra vest je da ih daska za vc šolju ne može preneti.

Da bi otklonili stidne vaši iz genitalne regije, neophodno je naneti jednoprocentni rastvor permetrina ili nekog sličnog proizvoda. Oni su dostupni u bilo kojoj apoteci ili drogeriji i nije potreban recept kako bi se kupili. Veoma je važno da se pridržavate pravila koje je proizvođač istakao na pakovanju.

Ukoliko je došlo do infestacije obrva i dlaka u okolini očiju, možda će vam biti potrebna posebna sredstva koja vam samo lekar može prepisati.

Genitalni herpes

Virus herpes simplex (HSV) je čest virus i polna bolest koja pogađa kožu, grlić materice i genitalije, kao i neke druge delove tela.

genitalni herpes slika

HSV-1 obično pogađa usta i usnu duplju. Širi se kroz pljuvačku ili direktno preko kontakta sa mogućim herpesom izazvanih rana u ili oko ustiju. Takođe se može preneti na ili sa genitalne regije putem oralnog seksa.

HSV-2 pogađa najčešće genitalni pojas, analnu regiju i usta. Prenosi se kroz vaginalni, oralni ili analni seks.

Herpes se ne može preneti preko pribora za jelo, daske za vc šolju, sapuna ili posteljina. Međutim, ukoliko osoba dodirne mesto inficirano herpesom, a zatim neko drugo mesto na telu, herpes se može preneti na tu regiju.

Kada se jednom zakači, herpes je stalno prisutan u vašem telu. Obično bude miran i pod kontrolom našeg imunog sistema i pojavljuje se ukoliko smo imuno kompromitovani. Opet, kod nekih osoba se nikad i ne ispolji i nikad ne razviju simptome.

Glavni simptomi su plikovi u okolini usta, anusa ili genitalija. Ovi plikovi mogu pući, time uzrokujući dodatne neprijatnosti u vidu bola i neprijatnih rana koje se mogu lečiti i po nekoliko nedelja.

Neki od simptoma ove infekcije su i:

 • Povišena temperatura, groznica
 • Bolovi u telu i mišićima
 • Otečeni limfni čvorovi

Kod nekih osoba se nikad ne jave simptomi, nekima se samo inicijalno pojave, a neki malo malo pa stradaju i imaju redovne pojave simptoma.

Prvi udar je obično i najopasniji, a kod osoba sa kompromitovanim imunim sistemom zbog, npr. infekcije HIV-om, rizik od ozbiljnosti i intenziteta ovih simptoma je znatno veći. Herpes je takođe zaslužan za povećanje rizika od zaraze i prenošenja HIV-a.

Osoba ne mora nužno da zna da je zaražena virusom herpesa, ali svakako ga može vrlo lako preneti na druge.

Trenutno ne postoji lek za ovaj virus, ali pojedini lekovi mogu pomoći u otklanjanju simptoma ili barem njihovom ublažavanju. Svakodnevno uzimanje antivirusnih lekova može pomoći u sprečavanju prenošenja zaraze herpesa.

Samo nošenje kondoma odgovarajuće veličine tokom seksualnog iskustva može a ne mora kompletno sprečiti prenošenje herpesa.

Hepatitis B

Hepatitis B može izazvati dugotrajne infekcije i oštećenja jetre. Kada jednom osoba zakači virus, on ostaje prisutan u njihovoj spermi, krvi i svim ostalim telesnim tečnostima.

hepatitis b

Transmisija je moguća kroz:

 • stupanje u seksualni kontakt
 • korišćenje i deljenje nesterilisane opreme za inekcije
 • punkturu kože oštrim objektom sa prisutnim virusom na sebi

Ova infekcija se lako može preneti na bebu tokom trudnoće ili prilikom porođaja. Međutim, lekar vas može posavetovati na koje načine se ovo može sprečiti.

Sve dok bradavice nisu napukle i nemaju otvorene rane, rizik od prenosa virusa dojenjem je zanemarljiv, ako je verovati podacima koje je istakao Centar za Kontrolisanje i Prevenciju Bolesti (CDC).

Osobe sa visokim rizikom zaražavanja virusom hepatitisa B bi svakako trebalo da konsultuju svog lekara u vezi sa vakcinom, koja može pružiti određenu vrstu zaštite. Vakcina međutim, ne pruža dugotrajni imunitet i verovatno će biti neophodno da osoba periodično iznova prima određene doze vakcine kako bi ostvarila kontinuiranu zaštitu.

Trihomonijaza

Trihomonijaza, ili trih, pogađa sve, ali su ženske osobe podložnije ispoljavanju simptoma bolesti. Trichomonas vaginalis je uzročnik ove infekcije.

Trihomonijaza slika

Kod dama, najčešće pogađa vaginu. Kod muškaraca, infekcija se obično razvija u mokraćnom kanalu.

Transmisija se odvija putem penetrativnog seksa i kontakta vulva na vulvu.

Mnogi prođu kroz ovu infekciju bez ikakvih simptoma. Ukoliko ipak do njih dođe, evo koji su:

 • neobično pražnjenje
 • bol prilikom mokrenja
 • bol prilikom ejakulacije
 • boli ili neprijatan osećaj prilikom seksa

Trih može uzrokovati i komplikacije tokom trudnoće i povećati rizik od prenošenja i zaražavanja HIV-om.

Lekar može prepisat adekvatnu terapiju za lečenje, ali je neophodno da je svi seksualni partneri uzimaju istovremeno, inače može lako doći do ponovne infekcije. Bez lečenja, ova infekcija može trajati mesecima ili čak godinama.

HIV

HIV je virus koji napada direktno naš imuni sistem. Ima nekoliko puteva zaražavanja, a najzastupljeniji je seksualnom transmisijom.

hiv slika

HIV svojim delovanjem čini osobu podložniju drugim infekcijama i bolestima. Osobe zaražene HIV-om imaju i veće rizike od zaražavanja drugim polno prenosivim infekcijama. Bez lečenja, svakim danom je sve veći rizik od infekcija i mogu se vrlo brzo razviti komplikacije koje su potencijalno smrtonosne.

Kada pacijent jednom bude zaražen virusom, HIV se replikuje i nalazi u svim telesnim tečnostima, uključujući spermu, mleko i vaginalnu i rektalnu tečnost. Ukoliko neka od ovih tečnosti uđe u tuđe telo, taj neko je u ogromnom riziku od zaražavanja HIV-om.

Do ovoga može doći seksualnim putem, deljenjem instrumenata za administraciju lekova ili droge, kontakta sa poderanom kožom, samim porođajem, pa i činom dojenja.

Lekovima se količina virusa prisutnog u sistemu može svesti na minimum. Toliko mali broj inficiranih ćelija može ostati, da ga jednostavno ni najmoderniji testovi i analize krvi ne mogu detektovati. Na taj način se on ne može ni preneti na druge.

Svakako, osoba u ovakvom stanju, stanju nazovimo nevidljivog HIV-a, i dalje mora da prati sve terapije i preporuke svog lekara kako bi održavali i dalje te nedetektujuće, zanemarljive nivoe virusa.

Neki od načina zaražavanja i prevencije transmisije su:

 • korišćenje kondoma ili neke druge vrste kontraceptivne barijere tokom vaginalnog ili analnog seksa
 • uzimanje pre-exposure prophylaxis, leka koji sprečava prenošenje virusa na druge
 • ne deljenje igala
 • korišćenje rukavica i odlaganje oštrih predmeta pažljivo i bezbedno, npr. u slučajevima zaposlenja u zdravstvenom okruženju

Ljudski papiloma virus

Papiloma virus za ljude (HPV) se odnosi na grupu virusa koji pogađaju kožu i mukozne membrane, kao što su grlo, grlić materice, anus i usna duplja. Postoje razni tipovi, a neki su opasniji od drugih.

Ljudski papiloma virus slika

HPV je relativno čest.  Procena je da će skoro svaka seksualno aktivna odrasla osoba u nekom trenutku tokom života biti zaražena ovim virusom, naravno ukoliko ne primi prigodnu vakcinu koja bi to sprečila.

Mnogi kroz ovu infekciju prođu bez simptoma, ali i u tim slučajevima, virus se i dalje može proslediti i raširiti.

Neki od tipova HPV-a mogu prouzrokovati genitalne bradavice. Obično su oni slabog rizika.

HPV sam po sebi, povećava rizik od razvoja cervikalnog kancera kao i raka grla.

HPV se prenosi putem:

 • vaginalnog i analnog seksa
 • oralnog sexa
 • kontaktom genitalije na genitalije
 • trudna majka na svoju bebu, iako je ovo vrlo retko

Vakcinacija potencijalno može pomoći u sprečavanju transmisije HPV-a.

Molluscum contagiosum (virusne bradavice)

Molluscum contagiosum je virusna infekcija kože koja je obično benigna.

Molluscum contagiosum (virusne bradavice) slika

Ova polna bolest podjednako se može pojaviti kod odraslih jedinki kao i kod male dece. Lekari je smatraju seksualno prenosivom infekcijom kada se javi kod odraslih, ali ne i kada se javi kod dece. Eksperti veruju da je u pitanju neka vrsta boginja.

Među odraslima, prenošenje se obično odvija direktnim kontaktom, koža na kožu, ili lezijama obično tokom seksualne aktivnosti.

Simptomi uključuju male, okrugle loptice i ispupčenja na koži. U principu može se raditi doslovno o samo jednoj kvrgici. Ovi čvorići ili loptice, obično nestanu i bez lečenja, ali im može trebati neko vreme i sve vreme dok su tu, mogu širiti zarazu.

Neki od načina otklanjanja ovih bradavica su ili prepisani lekovi, direktno izlaganje hemijskom tretmanu, struji ili njihovom zamrzavanju.

Koristeći barijernu metodu kontracepcije može se smanjiti transmisija virusa. Ko god ima ovaj virus, treba pažljivo da pere ruke posle dodirvanja inficiranog područja, pre kontakta sa drugim delom tela, kako ne bi došlo do širenja infekcije na drugi deo tela ili na neku drugu osobu.

Šuga

Šuga predstavlja zaraznu kožnu bolest koja se razvija infestacijom Sarcoptes scabiei, sitnim grinjama. Ovo stanje uzrokuje pojavu bubuljičastih osipa svuda po telu.

šuga slika

Kada se prvi put zarazi šugom, osoba ima simptome narednih dve do šest nedelja u zavisnosti od ozbiljnosti infekcije. Svaki sledeći put, ta infecija daje simptome svega 1 do 4 dana nakon zaražavanja. Šuga se može širiti vrlo lako, čak i pre nego što osoba sazna da je i ima.

Prenošenje se odvija direktnim kontaktom, kao i deljenjem zajedničkih stvari poput peškira ili posteljina i kreveta.

Lekar vam jednostavno može prepisati kremu ili šampon koji ubija ove grinje. Tokom perioda zaraze, savetuje se izbegavanje kontakta sa drugima, pogotovo direktnog kontakta. Kada se jednom potpuno rešite infestacije, potrebno je da kompletno dezinfikujete boravišni prostor, kao i sve predmete koji su mogli doći u kontakt sa ovim neprijatnim štetočinama.

Sifilis

Sifilis se dobija iz infekcije bakterijom Treponema pallidum. Potencijalno se radi o veoma ozbiljnom stanju i rani tretmani su neophodni kako bi se sprečilo dalje oštećenje, potencijalno trajno kao i dugotrajne komplikacije.

sifilis slika

Obično, postoje četiri stadijuma bolesti. U prvom (primarna), osoba može primetiti okruglu, čvrstu ranu na mestu infekcije, obično u okolini genitalija, anusa, rektuma ili usta. To traje negde oko 3 do 6 nedelja.

Rana možda i ne bude vidljiva, pošto je obično bezbolna, a često može biti skrivena, na primer, unutar same vagine.

Bakterijum se sve vreme može širiti i prenositi u ovom stadijumu. Sifilis se takođe može preneti i na bebu u toku trudnoće.

U drugom (sekundarna) stadijumu može doći do:

 • osipa grubog, crvenkastog ili braonkastog po šakama ili tabanima koji interesantno ne svrbi
 • lezija u mukoznim membranama, dakle u ustima, vagini ili anusu
 • otoka limfnih čvorova
 • gubitka kose
 • glavobolje
 • gubitka telesne mase
 • bolova u mišićima
 • umora
 • povišene telesne temperature i groznice

U trećem (latentni) stadijumu, simptomi nestaju, ali bakterija ostaje u telu i nastavlja da pravi veliku štetu.

U četvrtom (tercijarni) stadijumu, komplikacije koje ugrožavaju život, pogađaju mozak, nervni sistem, oči, srce i nekoliko drugih organa. Simptomi u ovom stadijumu će zavisiti od dela tela koji je pogođen.

Jedini način za potvrdu da li se radi o sifilisu ili ne, je sprovođenje testa. Ako je rezultat pozitivan, osoba bi trebalo da stupi u kontakt sa svim seksualnim partnerima i svi zajedno da potraže medicinsku pomoć od svojih lekara.

Simptomi ove polne bolesti se javljaju oko 21 dan od trenutka zaražavanja bakterijom u proseku, ali realo se mogu javiti od 10 pa sve do 90 dana kasnije.

Gonoreja

Gonoreja je česta infekcija koja se razvija zarazom bakterijom Neisseria gonorrhoeae. Radi se o veoma zaraznoj bakteriji i bez lečenja može dovesti do ugrožavanja života i brojnih drugih komplikacija.

gonoreja slika

Gonoreja se širi oralnim, vaginalnim ili analnim seksualnim činom. Ako osoba dodirne zaraženo tkivo, a potom svoje oko, može doći do pojave konjuktivitisa.

I ova infekcija se može preneti na dete prilikom porođaja.

 1. gonorrhoeaeuspeva u toplim, vlažnim delovima tela, kao što su penis, vagina, usta, rektum i oči. Ova infekcija se može prenositi seksom i seksualnim kontaktima.

Uobičajena praksa nam govori da nema simptoma, ali ukoliko se jave u pitanju su:

 • bol tokom mokrenja
 • iscedak iz pogođenog mesta
 • otok genitalija
 • krvarenje između dva ciklusa

Ako pogađa rektum, može se ispoljiti:

 • analnim svrabom
 • bolom tokom velike nužde
 • iscedkom

Infekcija koja se javi u ustima, izazvana oralnim seksom, može dovesti do zapaljenja grla kao i otokom limfnih čvorova.

Kod žena, infekcija može uzrokovati zapaljenje jajovoda (salpingitisa). Muškarci međutim, mogu pretrpeti upalu semenih kanala (epididimisa). Oba stanja su vrlo ozbiljna i mogu prouzrokovati neplodnost.

Od trenutka zaražavanja, sami postajemo zarazni i možemo prenositi gonoreju na druge, kao i na ostale delove tela, direktnim fizičkim kontaktom. Tretman antibioticima je obično dovoljan za otklanjanje ovog neprijatnog problema.

Simptomi se javljaju od dan pa do dve nedelje nakon infekcije. Muškarci obično primete simptome kroz nekoliko dana, dok žene mogu da prođu i bez simptoma, a ukoliko ih i primete, to je obično nakon 10 i više dana od inicijalnog izlaganja bakterijom.

Meki čir

Kankroid ili meki čir, je bakterijska infekcija izazvana bakterijom Haemophilus ducreyi. Prenosi se isključivo seksualnim kontaktom.

meki čir slika

On izaziva bolne čireve po genitalijama. Meki čir takođe povećava rizik od zaraze HIV-om i čini ga višestruko težim za lečenje.

Lečenje ovog oboljenja je relativno jednostavno, antibioticima. Svako ko oboli, trebalo bi da informiše sve svoje seksualne partnere koje je imao u proteklih 10-ak dana, kako bi i oni pristupili lečenju.

Kada treba da kontaktiramo stručno lice?

Mnoge polne bolesti o kojima smo pričali u ovom tekstu ne izazivaju vidljive simptome, pa samim tim, osoba ne bi nužno uvek trebala da čeka simptome pa tek onda da poseti svog lekara.

Umesto toga, savetuje se da ukoliko imate bilo kakvu sumnju ili ste imali po vašem mišljenju rizičan seksualni susret, slobodno posetite svog doktora i potražite pomoć ili makar savet.

polne bolesti period inkubacije

POLNE BOLESTI – Lečenje i saveti

Svaki lekar može vrlo jednostavno sprovesti adekvatno testiranje i pouzdano utvrditi prisustvo polne  bolesti. Tada će pristupiti lečenju i sanaciji svih problema koje je on mogla da prouzrokuje.

Sledeća sekcija ovog članka će se osvrnuti na neke metode lečenja i savete kako da se lakše izborite sa infekcijom.

Antibiotici u lečenju

Lek za sva oboljenja bakterijskog tipa je standardna, antibiotici. Međutim, neke polne boesti, poput gonoreje, izgleda vremenom stvaraju otpornost na antibiotike koji se obično prepisuju u tu svrhu.

Veoma je važno da potpuno završite sa terapijom i popijete sve tablete, bez obzira da li je došlo do povlačenja i nestanka simptoma ili ne. Prekidanje tretmana pre vremena može potstaći preostalu bakteiju da se ponovo razvije i da se simptomi vrate. Često se u ovakvim scenarijima, infekcija dosta teže leči, jer sama bakterija razvija imunitet na antibiotik.

Vakcine

Vakcinacija može zaštititi osobe od HPV-a ili hepatitisa B. Najbolje bi bilo da se svi zainteresovani za ovaj vid prevencije obrate svom lekaru i posavetuju o svemu šta to podrazumeva.

Stigmatizacija i njeno prevazilaženje

Polne bolesti mnogima teško pada i sam razgovor o njima ume da bude jako neprijatan i navuče na sebe i odreženu dozu osude i stigme. Međutim, radi se o vrlo uobičajenim stanjima i infekcijama, a lekovi su tu i vrlo lako mogu pomoći u izlečenju ili makar stavljanju bolesti pod kontrolu. Nemojte biti stidljivi, već potražite pomoć i smanjite rizik od pojave komplikacija na taj način.

Lekar opšte prakse ili specijalista će vam jednostavno pomoći. Za anonimno savetovanje, postoje razni hotlajnovi i telefonski i putem interneta. Pozovite i pomozite sebi.

Kućno samotestiranje je takođe prisutno na tržištu, pa za pojedine bolesti vam i ne treba poseta lekaru. Ovi testovi su dostupni i po apotekama, kao i za naručivanje putem interneta.

Opet, naš je savet da ukoliko ste u mogućnosti, uvek prethodno posetite svog lekara, koji će ipak najbolje znati kako da vam pomogne i na koja vrata dalje da vas eventualno uputi.

POLNE BOLESTI I NIHOVA Prevencija

Korišćenje kondoma, brana i svih ostalih barijernih metoda kontracepcije može u značajnoj meri smanjiti zaražavanje i širenje zaraze bilo koje polne bolesti, iako ovo nije metoda koja može sprečiti prenošenje infekcija koje se šire direktnim dodirom kože.

Neki od načina na koje možemo smanjiti rizik od zaraze i prenošenja ovih bolesti je:

 • razgovor i otorenost prema svom seksualnom partneru o zaštiti i svim infekcijama koje imate ili ste nekada imali
 • testiranje oba partnera pre stupanja u seksualni odnos
 • vakcinacija i redovno revakcinisanje kako bi sačuvali sebe i druge od potencijalnih infekcija
 • vođenje računa kada su u pitanju rekreativne droge i alkohol, jer i jedno i drugo dovodi do povećanja rizika i javljanja rizičnog seksualnog kontakta
Summary
Polne bolesti - Kompletne informacije na jednom mestu - Lečenje, dijagnoza, simptomi i vrste
Article Name
Polne bolesti - Kompletne informacije na jednom mestu - Lečenje, dijagnoza, simptomi i vrste
Description
Polne bolesti su zarazne bolesti koje se šire od jedne osobe do druge bilo kojom vrstom seksualnog kontakta. To su infekcije uzrokovane mikroorganizama kao što su virusi i bakterije
Author