Tadalafil

TADALAFIL I EREKTILNA DISFUNKCIJA

tadalafil slika

Među muškarcima, tema erektilne disfuncije je, i dan danas, tabu tema a tadalafil je sastojka koji može da reši taj problem.

Otvoreno razgovarati sa partnerom o nemogućnosti da se postigne ili održi erekcija nije ni prijatno niti lako, iako je komunikacija najvažniji sastojak zdravog partnerskog odnosa.

Čini se da muškarcima nije jednostavno ni da budu otvoreni sa doktorom o jednoj ovako osetljivoj temi. S ozbzirom da se pretpostavlja da čak manje od polovine muškaraca koji pate od nekog oblika erektilne disfunkcije se obrati svom lekaru za pomoć.

Ako je erektilna disfunkacija problem sa kojim se borite – ne očajavajte.

Pre svega, znajte da niste sami.

Čak 52% muškaraca, od kojih polovina njih je u svojim najboljim godinama, ima neki problem sa erekcijom: od impotencije, do poteškoće u postizanju potpune erekcije ili održanju iste.

Takođe, erektilna disfunkacija je stanje povodom kog dosta toga možete da uradite.

Menjanje životnih navika, kao što je ostavljanje pušenja i smanjenje konzumiranja alkohola, može da poboljša vašu erekciju i seksualno iskustvo.

Dostupni su i različiti lekovi koji su izuzetno efikasni u tretiranju problema erektilne disfunkcije, među kojima je i lek pod nazivom Tadalafil.

ŠTA JE TADALAFIL I ZA ŠTA SE KORISTI?

Pored Sildenafil citrata, glavnog sastojaka preparata za potenciju Kamagra, drugi glavni sastojak preparata za potenciju i lekova za tretiranje erektilne disfunkcije jeste Tadalafil.

Tadalafil se ne koristi samo u slučaju polne nemoći kod mupkaraca. Svoju primenu nalazi i kod simptoma benigne hiperplazije prostate (uvećane prostate), kao što su razni problemi i poteškoće sa mokrenjem.

Ako muku mučite da započnete sa mokrenjem, ne možete da ispraznite bešiku do kraja, prečesto mokrite ili imate osećaj hitnosti – Tadalafil vam može pomoći oko tih neugodnih simptoma tako što će vam opustiti prostatu i bešiku.

Iako ređe, tadalafil se koristi i kao terapija za plućnu hipertenziju – visok pritisak u krvnim sudovima koji su zaduženi za snadbevanje pluća dotokom krvi. Sa ciljem da se poveća sposobnost vežbanja i fizičke aktivnosti kod ljudi koji ovaj problem imaju.

TADALAFIL vs SILDENAFIL

Sličnosti

Oba leka, i Tadalafil i Sildenafil, se uspešno koriste (između ostalog) za tretiranje problema erektilne disfunkcije.

Oba leka pripadaju grupi inhibitora fosfodiesteraze tip 5 i, prema tome, mehanizam delovanja im je iste prirode.

Oba leka funkcionišu tako što dovode do proširenje krvnih sudova čime se stimuliše opuštanje vaskulranih glatkih mišića.

Drugim rečima – povećava se dotok krvi u penis čime se uzrokuje erekcija.

Ovi lekovi su slični i po tome što, da bi došlo do erekcije, neophodna je seksualna stimulacija. Samo konzumiranjem leka, bez seksualne stimulacije i uzbuđenja, nećete doživeti erekciju. Što je zapravo dobra stvar jer ne želite baš u svakom trenutku da vam penis bude dignut.

Kad su nus-efekti u pitanju, s obzirom da Sildenafil i Tadalafil pripadaju istoj grupi lekova, spisak potencijalnih nus-pojava se preklapa.

Razlike

Dok je Sildenafil u upotrebi za tretiranje erektilne disfunkcije još od 1998. godine, Tadalafil je uveden kao alternativa Sildenafilu 2003. godine.

Za raliku od Sildenafila, Tadalafil ima i brže i duže dejstvo. Dok je Sildenafilu potrebno oko sat vremena da počne da deluje, početak dejstva Tadalafila se može očekivati već 30 minuta nakon uzimanja tablete (doduše, kod nekih muškaraca se čeka i do 60 minuta); takođe, efekat Sildenafila traje 4-5 sati, a Tadalafila čak do neverovatnih 36 sati!

Da se postigne najbolji efekat, Sildenafil treba uzimati na prazan stomak. Nasuprot tome, konzumiranje hrane ne utiče na dejstvo Tadalafila.

Pošto se Tadalafil zadržava u organizmu duže nego Sildenafil, onda će i nus pojave, ako ih budete imali, duže trajati.

Ako želite lek koji brže deluje, duže traje i možete da ga uzimate sa hranom – Tadalafil je pravi izbor za vas.

ŠTA TREBA DA ZNATE AKO KORISTITE TADALAFIL?

Iako većina muškaraca nema nus-pojave od korišćenja Tadalafila, neki muškarci reaguju sa manje ili više neugodnim simptomima, a jako redak broj iskusi ozbiljne nus-efekte.

Da biste smanjili rizik od komplikacija, nužno je da se informišete o leku.

Važna upozorenja

Tadalafil ne smete da koristite ako imate problema sa srcem, pre svega jer sama seksualna aktivnost može preopteretiti vaše srce ako je ono već oslabljeno prethodnim infarktom ili drugom srčanom bolešću.

Ako ne znate da li imate problem sa srcem a tokom seksa osetite simptome kao što su bol u grudima, nesvestica i mučnina, odmah pozoviti svog lekara ili hitnu pomoć.

Korišćenje preparata za potenciju, pa i onih koji sadrže Tadalafil, može da dovede do stanja zvanog prijapizam.

Prijapizam jeste erekcija koja ne prestaje. Iako na prvu ruku to može zvučati kao nešto poželjno, verujte nam – nije; pored toga što to stanje može biti izuzetno neprijatno ili bolno, može dovesti i do trajnog oštećenja penisa.

Moguće nus-pojave

Korišćenje Tadalafila, kao i bilo kog drugog leka, može da dovede do različitih nus-pojava.

Najčešće nus-pojave, slične kao i kod drugih lekova za erektilnu disfunkciju, koje mogu da se iskuse upotrebom Tadalafila su:

 • Glavobolja
 • Zapušen nos
 • Bolovi u leđima ili mišićima
 • Crvenilo
 • Stomačni probemi i proliv

Ovi simptomi su uglavnom blage prirode i možete da očekujete da će se povući u roku od par dana do par nedelja. Ako se to ne desi, ili su simptomi mnogo intenziviji, obavezno razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom.

Bitno je da budete informisani o mogućim ozbiljnim nus pojavama, koliko god da su one retke, da biste mogli da reagujete na vreme.

Potencijalni ozbiljni nus-efekti upotrebe Tadalafila su:

 • Već spomenuti problem bolne erekcija koja ne prestaje, odnosno prijapizam.
 • Problemi sa vidom: naglo smanjenje ili potpuni gubitak vida u jednom ili oba oka, kada gledate u predmete vidite plavu senku, i poteškoća u razlikovanju plave i zelene boje.
 • Gubitak sluha: nagli gubitak ili smanjenje sluha, zujanje u ušima, nesvestica ili vrtoglavica.
 • Nizak krvni pritisak: osećaj nesvestice ili vrtoglavice, gubitak svesti i bol u grudima.

Ako osetite bilo šta od navedenih simptoma, odmah potražite medicinsku pomoć.

INTERAKCIJE SA DRUGIM LEKOVIMA

Kada koristite Tadalafil, treba na umu da imate moguće interakcije sa drugim medikamentima, vitaminima i biljnim preparatima koje koristite.

Do interakcije dolazi kada neka substanca u leku ili preparatu menja način na koji Tadanafil deluje.

Korišćenje Tadanafila zajedno sa nekim od nitrata (lekova koji se koriste za visok krvni pritisak i anginu pectoris) može dovesti do naglog pada krvnog pritiska na nivo koji je opasno nizak.

Do naglog pada krvnog pritiska može da dovede i uzimanje Tadalafila uz alfa blokatore – lekove koji se koriste za regulisanje visokog krvnog pritisaka i problema sa prostatom.

Određeni lekovi za HIV, kao što su ritonavir i lopinavir, mogu dovesti do povećanog nivoa Tadalafila u krvotoku, što može da se manifestuje simptomima kao što su nizak krvni pritisak, nesvestica i mučnina, problemi sa vidom, pa čak i prijapizam.

Antimikotici (lekovi protiv gljivičnih infekcija) i antibiotici (lekovi protiv bakterijskih infekcija) takođe mogu da dovedu do povećanog nivoa Tadalafila u krvotoku i svih pratećih problema, kao u slučaju lekova za HIV.

Ako uzimate još neki preparat za potenciju koji sadrži Sildenafil ili Vardenafil, pored preparata za potenciju koji se bazira na Tadalafilu, rizik od nus-pojava se povećava s obzirom da je mehanizam funkcionisanja ovih preparata isti.

Ako uzimate neki drugi lek pored Tadalafila za tretiranje plućne arterijske hipertenzije, povećava se rizik od naglog pada krvnog pritiska na zabrinjavajuće nizak nivo.

Antiacidi (lekovi za regulisanje želudačne kiseline) i antiepileptici interaguju sa Tadalafilom tako što ometaju njegovu apsorpciju ili smanjuju nivo u krvotoku, čineći da Tadalafil nema efekat koji smo očekivali i priželjkivali.

TADALAFIL – DODATNE MERE PREDOSTROŽNOSTI

Kad god uzimate lek ili preparat koji nikada ranije niste koristili, uvek postoji mogućnost da ćete otkriti da ste alergični, pa je zbog toga bitno da znate koji simptomi ukazuju na alergijsku reakciju i da reagujete pravovremeno tražeći medicinsku pomoć.

Tipični simptomi alergijske reakcije na Tadalafil su osip, plikovi, oticanje usni, grla ili jezika, kao i poteškoće u disanju ili gutanju.

Ako otkrijete da ste alergični na Tadalafil, nemojte probati opet da uzimate ovaj lek jer se teške alergijske reakcije mogu fatalno završiti; radije, probajte neki od drugih preparata za potenciju.

Zanimljiva i neočekivana činjenica, kao i važna za znati, jeste da Grejpfrut povećava nivo Tadalafila u krvi, pa samim i tim rizik od neželjenih posledica. Prema tome, ako planirate da uzmete Tadalafil, nemojte da jedete Grejpfrut ili pijete sok od Grejpa tog dana!

Takođe, dobra ideja je da izbegavate alkohol ili ga konzumirate u manjim količinama kada planirate da koristite preparat za potenciju koji sadrži Tadalafil. Iako ste možda planirali romantično veče ili izalazak koji ima potencijal da se završi u krevetu, kombinovani efekat Tadalafila sa alkoholom može dovesti do pada krvnog pritiska koji vam može pokvariti planove.

Naravno, ako znate da ste u rizičnoj grupi kad su određena medicinska stanja u pitanju, savetuje se još već oprez prilikom korišćenja preparata za potenciju koji sadrže Tadalafil.

Ko bi trebao da vodi računa?

Osobe koje posebno treba da vode računa su:

 • Srčani bolesnici;
 • Osobe koje pripadaju rizičnoj grupi kad je produžena erekcija u pitanju;
 • Osobe koje imaju probleme sa vidom;
 • Osobe koje imaju bolest bubrega ili idu na dijalizu;
 • Osobe koje imaju problema sa jetrom;
 • Osobe sa koagulacionim poremećajem ili čirom na želudcu.

Iako se Tadalafil retko prepisuje ženama, nije na odmet naglasiti da još nije poznato da li je bezbedno da Tadalafil uzimaju trudnice i dojilje.

Ako imate preko 65 godina, imajte na umu da vaš organizam sporije razgrađuje Tadalafil jer je kod starijih osoba metabolizam sporiji nego kod mlađih, pa bi niže doze bile bezbednije.

Ako ste mlađi od 18 godina, nemojte da eksperimentišete sa preparatima za potenciju koje sadrže Tadalafil. Nije dokazano da je Tadalafil bezbedan za tako mlade osobe.

ZAKLJUČAK

Ako vam iz nekog razloga ne odgovaraju preparati za potenciju koji sadrže druge sastojke kao što je Sildenafil citrat, preparati za potenciju čiji je glavni sastojak Tadalafil mogu biti dobar izbor za vas.

Na koji god preparat za potenciju da se odlučite, određene životne navike i njihove izmene na bolje mogu značajno da uvećaju vaše izglede da vaš partner i vi uživate u potpunoj i trajnijoj erekciji.

Alkohol, duvan, fizička neaktivnost i masna hrana sigurno ne pružaju veće zadovoljstvo od kvalitetnog seksualnog života!

A da biste taj kvalitet osigurali dostupni su vam različiti preparati za potenciji od kojih će jedan, možda baš preparat koji sadrži Tadalafil, biti savršeno pogodan za vas i vaše potrebe i želje.

Summary
Tadalafil - Upotreba, doziranje, nuspojave, interakcije
Article Name
Tadalafil - Upotreba, doziranje, nuspojave, interakcije
Description
Tadalafil je vrsta leka koji leči erektilnu disfunkciju. Pripada istoj porodici lekova kao i sildenafil, vardenafil i avanafil - Više informacija u tekstu
Author