Veličina kondoma

Veličina kondoma – Kako da pronađemo pravu?

 • Veličina kondoma – tabela
 • Kako pravilno meriti?
 • Od kog su materijala kondomi?
 • Saveti za pravilnu upotrebu
 • Zaključak

Kondomi dolaze u milion različitih oblika i veličina. Ponekad, pronaći pravi kondom može biti izuzetno komplikovano, ali neophodno zbog boljeg i sigurnijeg seksualnog iskustva.

Adekvatna veličina kondoma je neophodna kako bi se osigurala pravilna njegova funkcija i sprečavanje seksualno prenosivih bolesti (STD) i neželjene trudnoće.

Premali kondomi nam povećavaju rizik od pucanja, dok preveliki mogu skliznuti tokom odnosa. Kao i kod obuće, preveliki ili premali kondom nikako ne može biti ugodan tokom korišćenja.

U daljem tekstu, bacićemo pogled na to kako da bude odabrana prava veličina kondoma bazirana na dužini, obimu, kao i kako da pravilno izmerimo svoj penis i sve moguće faktore koji utiču na odabir kondoma.

velicina kondoma slika

UobičajenA veličinA Kondoma i standardi

U ponudi se nalazi more kondoma i pravilnim odabirom, svako bi trebao da može da nađe adekvatno rešenje koje mu apsolutno odgovara. Proizvođači baziraju veličinu kondoma i prema dužini kao i obimu.

Većina kondoma se pravi tako da budu duži nego što je to potrebno. Ako desi da na bazi penisa ostane srolano previše kondoma, možda bi trebalo da nađu prikladniju veličinu i bolji kroj. Sa druge strane, ako je kondom kratak i nema dovoljno kondoma da dođe do baze penisa, vreme je da pronađete veći.

Obim je daleko važnija jedinica u odabiru kondoma od dužine. Obim se meri u najdebljoj tački penisa za vreme erekcije.

Ne postoji univerzalno pravilo za to koja bi veličina kondoma trebala da se koristi, ali sledeće mere i vodiči mogu biti od pomoći:

 • obim manji od 12 cm zahteva tesniji kondom
 • obim od 12 do 13.2 cm spada u regularne, standardne dimenzije kondoma
 • a obim od 13.2 do 15.6 cm pripada Large selekciji kondoma

Kompanije koje proizvode kondome nemaju uvek unapred definisane veličine dostupne, te je moguće da mere između dve različite kompanije odstupaju u nekoj meri.

Sledeća tabela će vam dati neke informacije vezane za veličinu i sve mogućnosti koje su dostupne kod uobičajenih brendova izražene u inčima (“) i milimetrima (mm), kao i linkove ka mestima na kojima se mogu kupiti:

Kako pravilno izmeriti penis i odabrati adekvatan kondom

Prvi korak u pronalaženju pravog kondoma jeste merenje penisa. Da biste ovo obavili pravilno, trebaće vam lenjir, šnajderski metar ili parče kanapa. Najprecizniji podaci su prilikom merenja penisa pod erekcijom.

Pratite sledeće korake u merenju penisa i pronađite kondome po vašoj meri:

 1. Dužinu penisa merite of baze, mesta gde se penis spaja sa karlicom, pa do samog vrha glavića.
 2. Kod merenja obima, koristite komad kanapa ili šnajderski fleksibilni metar. Obmotajte ga oko najdebljeg dela penisa, obično oko sredine tela penisa. Ako koristite kanap, obeležite gde se krajevi preklapaju i izmerite distancu lenjirom ili metrom.

Da li je važno kojeg je materijala?

Lateks je uobičajeni materijal koji se koristi u izradi kondoma.

Ne samo da kondomi dolaze u mnogo oblika, boja i veličina, oni se prave i od različitih materijala, uključujući lateks, poliuretan i jagnjeću kožu.

Iako proizvođači masovno koriste lateks za izradu većine kondoma na tržištu, postoje neki brendovi koji forsiraju alternative, koje su namenjene onima koji ne vole ili su možda alergični na lateks.

Lateks

Kondomi od lateksa su veoma fleksibilni i tanki. Lateks se pokazao kao vrlo efektivna barijera koja uspešno zadržava spermu, bakterije i viruse. Međutim, lateks ne provodi toplotu, što u nekoj meri može umanjiti senzacije.

Savetuje se izbegavanje ulja ili lubrikanata na bazi ulja ako koristite kondome napravljene od lateksa.

Ulja svojim delovanjem mogu razložiti lateks i na taj način dovesti do pucanja i cepanja zidova kondoma. Vodeni ili silikonski lubrikanti su najbolja opcija kada su u pitanju kondomi od lateksa.

Poliuretan

Poliuretan je plastični materijal korišćen u mnogim stvarima, od izolacije, do nameštaja i kondoma. Kondomi od poliuretana su obično tanji od onih od lateksa i mnogo bolje prenose toplotu tela koja se stvara tokom seksa.

Kondomi od poliuretana pružaju efektivnu barijeru koja štiti od HIVa i bakterijskih seksualno prenosivih bolesti. Međutim, poliuretan je manje fleksibilan od lateksa, te se za nijansu više računa mora voditi tokom upotrebe.

Poli-izopren

Poliizopren je vrlo sličan lateksu, ali mu nedostaju proteini koji ponekad mogu izazvati alergijske reakcije kod korisnika. Ovi kondomi su za nijansu deblji od poliuretana, ali su mekši i po osećaju mnogo prijatniji od lateksa.

Jagnjeća koža

Kondomi od jagnjeće kože nisu zbilja napravljeni od kože jagnjeta. Umesto toga, ovi kondomi se prave od jagnjećeg debelog creva, dela jagnjećih iznutrica. Crevo je tanko, izdržljivo i odlično provodi toplotu. Nažalost, jagnjeći kondomi možda nisu toliko dobri u zaštiti od seksualni prenosivih bolesti (STD) i side (HIVa).

Koje je pravilno korišćenje kondoma?

kako staviti kondom

Prilikom otvaranja paketa, osoba bi trebalo da bude pažljiva kako se kondom ne bi oštetio.

Kondomi su najefektivniji kada se koriste pravilno. Pratite sledeća uputstva kako biste izvukli maksimum i pravilno iskoristili sve blagodeti kondoma:

 1. Proverite rok upotrebe utisnut na pakovanju. Kondom kojem je istekao rok je manje efektivan i veća je verovatnoća od njegovog pucanja.
 2. Pobrinite se da je kondom netaknut. Prezervativi koji se vuku po novčanicima i torbama mogu biti oštećeni i neupotrebljivi. Omot mora biti netaknut. Ukoliko primetite bilo kakvo oštećenje ili nepravilnost, nemojte ga koristiti, već ga bacite u kantu.
 3. Pažljivo otvorite omotač. Nemojte kidati zubima ili koristiti oštre predmete, kako ne bi slučajno došlo do pucanja.
 4. Neka namotaji budu okrenuti ka napolju kako biste mogli da lagano srolate kondom niz penis.
 5. Uštinite vrh kondoma i postavite ga na glavu penisa pod erekcijom. Štipanjem vrha, izbacujemo višak vazduha iz kondoma i omogućavamo dodatan prostor koji će sakupiti spermu nakon ejakulacije.
 6. Srolajte kondom niz telo penisa sve do baze.
 7. Ako je kondom bez lubrikacije, nanesite malu količinu lubrikanta na vodenoj ili silikonskoj bazi po površini kondoma i razmažite dobro.
 8. Nakon ejakulacije, prstima držite bazu kondoma prilikom skidanja. Na taj način ćete sprečiti spadanja, kao i moguće neprijatnosti.
 9. Pažljivo uklonite kondom, vežite u čvor i bacite u kantu.

Veličina Kondoma – Zaključak

Odabir pravog kondoma može biti težak, čak i zastrašujuć zadatak. Kada jednom utvrdite pravu veličinu i meru, lagano možete, uz minimalno istraživanja, odabrati i odgovarajući materijal i stil.

Kondomi su esencijalni deo dobrog seksualnog zdravlja. Oni nas štite od seksualno prenosivih bolesti, kao i virusnih infekcija, poput Ebole i Zike. Takođe su i odlična kontrola neželjene trudnoće.

Veličina kondoma i pronalazak pravog  koji vam stoji kao saliven će vas sačuvati od bolesti, virusa i neželjenih trudnoća. Uz to, dobro odabran, taman kondom, čini seksualno iskustvo boljim, a seks nemerljivo prijatnijim.

Koristili smo sledeće izvore: