Ženska ejakulacija

Ženska ejakulacija, o čemu se tu radi?

 • Uvod u tematiku
 • Da li se radi o stvarnoj pojavi?
 • Frekvencija
 • Zdravstvene dobrobiti
 • Menstrualni ciklus
 • Trudnoća
 • Zaključak

Fenomen tokom kojeg ženska uretra izbaci određenu količinu tečnosti tokom seksa nazivamo ženska ejakulacija.  Do nje može doći kada kod ženske osobe dođe do seksualnog uzbuđenja, ali ne mora nužno imati nikakve veze sa ostvarivanjem orgazma.

Razumevanje ovog fenomena od strane nauke je prilično ograničeno, a uz to i istraživanja njene svrhe i funkcionalnosti su izuzetno retka i slabo finansirana. Ejakulacija kod žena je savršeno normalna pojava, iako su naučnici podeljeni u mišljenju koliki broj žena je zaista iskusi.

U ovom članku, osvrnućemo se na trenutne misli o, mehanizme i frekvenciju ejakulacije kod dama.

Šta je po sredi?

zenska_ejkulacija
Ženska ejakulacija može nastati zbog seksualnog uzbuđenja.

Najčešće, ženska ejakulacija nastaje usled seksualne uzbuđenosti.

Termin ženska ejakulacija se odnosi na ekspulziju tečnosti iz uretre tokom orgazma ili stanja seksualne uzbuđenosti. Uretra je kanal koji prenosi urin iz bešike najčešće u WC šolju, da budemo precizniji van tela.

Postoje dva različita tipa ženskog ejakulata:

 • Prskajuća tečnost (Squirting). Ova tečnost je obično bezbojna i bez mirisa, a kada se desi obično se javi u velikim količinama.
 • Ejakulirajuća tečnost (Ejaculate). Ovaj tip tečnosti je gust i mlekolik, zapravo veoma potseća na mušku spermu.

Analize su pokazale da tečnost sadrži prostatičku kiselinu fosfataze (PSA). PSA je enzim koji je prisutan u muškoj spremi koji doprinosi mobilnosti spermatozoida.

Uz to, ejakulat kod žena obično u sebi sadrži i fruktozu, jednu od formi šećera. To je još jedna zajednička stvar koju deli sa muškom spermom, kojoj fruktoza služi kao hrana, odnosno izvor energije za spermatozoide.

Eksperti veruju da prisustvo PSA i fruktoze u ejkuliranoj tečnosti potiče od Skeneove žlezde. Ostala imena pod kojima je ova žlezda poznata su paraureteralna žlezda, Garterov kanal, kao i ženska prostata.

Skenova žlezda je smeštena na prednjem, unutrašnjem zidu vagine, tik uz G tačku. Naučnici veruju da stimulacijom G tačke, dolazi do stimulacije i aktiviranja ove žlezde koja kao reakciju, luči PSA i fruktozu u mokraćni kanal.

Da li je stvarna ženska ejakulacija?

Dugi niz godina, naučnici širom planete su smatrali da žene koje ejakuliraju tokom sekusualnog odnosa zapravo imaju problem sa suzdržavanjem mokraće. Tehnički gledano, mislili su da se od seksa jednostavno upiške. Od tada je istraživanje dosta napredovalo i ova zabluda je opovrgnuta i dokazano je postojanje ženske ejakulacije.

Studijom iz 2014. godine, pokazano je da se tečnost akumulira u bešici tokom seksualnog odnosa i uzbuđenja, a zatim je napušta kroz mokraćni kanal tokom ejakulacije. Sedam žena koje su iskusile orgazam je učestvovalo u ovom istraživanju i to prijavilo.

Najpre, istraživači su ultrazvučnim pregledom ustanovili da su bešike testiranih dama prazne. Žene su se potom stimulisale sve do stanja ejakulacije, a sve je to praćeno na ultrazvuku u realnom vremenu.

Studija je zaključila da su sve žene startovale sa praznom bešikom, koja je počela da se puni tokom stimulacije i uzbuđenja. Post ejakulacioni skeneri i pregledi su našli da je bešika bila ponovo prazna.

Da li je ovo normalna pojava i koliko je česta?

Ejakulacija kod dama je perfektno normalna, a opet ljudi jako retko diskutuju o njoj. Ako je voditi se po podacima iznetim u International Society for Sexual Medicine, razne procene sugerišu da između 10 i 50 posto žena ejakulira tokom seksa.

Pojedini eksperti seksualnog zdravlja veruju da sve žene iskuse u nekom trenutku ejakulaciju, ali verovali ili ne, to ni ne primete. Savršeno je moguće da ne budu svesne toga, jer tečnost može da se vrati kanalom u bešiku i uopšte ne napusti telo.

U jednoj starijoj studiji koja je brojila 233 žene, 14 posto učesnica je prijavilo da je ejakuliralo sa svim ili velikom većinom orgazama, dok je 54 odsto žena izjavilo da su to iskusile barem jedanput.

Kada su istraživači uporedili uzorke urina uzete pre i posle orgazma, našli su više PSA u kasnijim nalazima. To ih je dovelo do zaključka da žene stvaraju ejakulat, ali ne izbacuju ga uvek. Umesto toga, ejakulat ponekad ostane u bešici, koja se posle normalno prazni uriniranjem.

Ono što sa sigurnošću znamo je da iskustvo ženske ejakulacije, uključujući osećanja, okidače i količinu ejakulata ne možemo kvantifikovati identično, već da se razlikuje od osobe do osobe.

Postoje li neke zdravstvene dobrobiti?

ženska ejakulacija posle_sexa
Zdravstvene prednosti seksa uključuju ublažavanje stresa.

Jedna od najvećih dobrobiti seksa je oslobađanje stresa.

Ne postoje neki jasno definisani dokazi da ženska ejakulacija ima bilo kakve zdravstvene benefite. Međutim, istraživanja su dokazala da sam seksualni čin ima određene dobrobiti po ljudsko zdravlje. 

Tokom orgazma, telo ispušta hormone koji nas oslobađaju bola, koji najviše pomažu kod bolova u leđima, nogama, glavoboljama i menstrualnim grčevima.

Momentalno nakon svršavanja, telo počinje sa emitovanjem hormona u sistem koji promovišu miran i spokojan san. Ovi hormoni uključuju između ostalih i prolaktin i oksitocin.

Drugi zdravstveni benefiti su:

 • oslobađanje stresa
 • poboljšavanje imunog sistema
 • očuvanje kardiovaskularnog sistema i zaštita od srčanih bolesti
 • smanjenje krvnog pritiska

Ženska ejakulacija i Veza sa menstrualnim ciklusom

Nije u potpunosti jasno da li postoji veza između ženske ejakulacije i menstrualnog ciklusa.

Pojedine žene kažu da češće ejakuliraju nakon ovulacije i pre menstruacije, dok druge ne vide direktnu vezu. Neophodno je mnogo više istraživanja kako bi se potvrdile ili opovrgle ove tvrdnje.

Trudnoća i ejakulacija?

Ako je sudeći po nekim naučnicima, ženska ejakulacija može igrati veliku ulogu u trudnoći žene. Tog su mišljenja pre svega jer ejakulat sadrži fruktozu i PSA, koji mogu biti od pomoći spermatozoidima na putu do još uvek neoplođene jajne ćelije.

Drugi međutim sumnjaju u ovu teoriju. Njihovi argumenti su da ejakulirana tečnost u sebi sadrži i urin koji može neutralisati i ubiti spermatozoide. Oni takođe kažu da nije tako lako tečnosti da dođe iz uretre u vaginu gde bi mogla eventualno da napravi nekakvu promenu i ostvari ulogu u trudnoći.

Zaključak

Ženska ejakulacija je uobičajena, normalna stvar, pa čak iako nije previše diskutovana i smatra se donekle tabu temom, nauka nam sugeriše drugačije.

Iako postoje određena istraživanja, i dalje ne možemo u potpunosti razumeti biološku svrhu ove pojave ili precizno definisati kako do nje dolazi.

Iskustvo koje se javlja kod dama je jedinstveno i poprilično varira od osobe do osobe.

Korišćeni izvori:

Cartwright, R., Elvy, S., & Cardozo, L. (2007, November). Da li žene koje doživljavaju ejakulaciju imaju preaktivnost detrusora? [Abstract]. The Journal of Sexual Medicine, 4 (6), 1655–1658

Da li žene ejakuliraju? (n.d.)
https://www.issm.info/sexual-health-qa/do-women-ejaculate/

Ženska ejakulacija. (2015, May 28)

Gilliland, A. L. (2009, March 26). Iskustva ženske ejakulacije kod dama. Sexuality & Culture, 13 (3), 121–134
http://www.academia.edu/30901795/Womens_Experiences_of_Female_Ejaculation

Zdravstveni benefiti dobrog seksualnog života. (2017, February 15)
https://familydoctor.org/health-benefits-good-sex-life/

Pastor, Z. (2013, July). Ženski ejakulacioni orgazam naspram koitalne inkontinencije: Sistematski pregled studija. [Abstract]. The Journal of Sexual Medicine, 10, (7), 1682–1691

Salama, S., Boitrelle, F., Gauquelin, A., Malagrida, L., Thiounn, N., & Desvaux, P. (2014, December 24). Priroda i poreklo “prskanja (squirting)” u seksualnosti kod žena. [Abstract]. The Journal of Sexual Medicine, 12 (3), 661–666
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jsm.12799

Zaviacic, M., & Whipple, B. (1993, February 15). Novine vezane za žensku prostatu i fenomen ženske ejakulacije. [Abstract]. The Journal of Sex Research, 30 (2), 148–151
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00224499309551695?needAccess=true

 

 

Summary
Ženska ejakulacija: Šta je to i da li uopšte postoji?
Article Name
Ženska ejakulacija: Šta je to i da li uopšte postoji?
Description
Ženska ejakulacija je kada ženska uretra izbacuje tečnost tokom orgazma ili seksualnog uzbuđenja. Ova ejakulacija je sasvim normalna. Saznajte više u našem članku
Author